Pages

onsdag 13 april 2011

Gårdagens föreläsning


Igår kväll var jag på Underhund/Demokraticentrum här i Nyfors för att lyssna på en väldigt intressant, och inspirerande visade det sig, föreläsning. Det var Arkan Asaad, författare till boken Stjärnlösa nätter, som talade om sitt liv och sin bok. När han var drygt 20 år (han är idag 30 år) blev han mer eller mindre bortgift till sin kusin. Han ville inte utan fick påtryckningar från hela familjen tills dess att han inte kände att han hade något annat val än att ingå äktenskap. Detta skedde när han följde med sin familj på semester till den kurdiska delen av Irak, men när han sedan kom hem till Sverige (Eskilstuna faktiskt) igen så upplöstes äktenskapet och han har idag ingen kontakt med släkten där nere. Trots att hans egen pappa var den som tog det största initiativet till tvångsäktenskapet så har de idag lyckats reda ut allt och har en väldigt god relation.

Det var oerhört intressant att lyssna på honom och få höra på det här med hederskultur från en ung mans synvinkel. Det är nästan uteslutande kvinnor man hör om, och oftast då om kvinnor som mördats i hederns ord. Nu fick vi höra hur starka påtryckningar männen utsätts för, och att det är kvinnorna i släkten som också är väldigt drivande.

Arkan Asaad är modig och stark som vågar berätta öppet, men jag kan inte hjälpa att låta bli att tänka på att om det vore en kvinna så skulle hon antagligen ha ett pris på huvudet och inte överleva. Det har vi sett allt för många exemplar på genom åren som gått.

Inga kommentarer: